Nocturnal kebangkitan: punca dan penyelesaian

Dua jam pada waktu pagi, dan sekali lagi anda terjaga. Apakah perkara itu? Pertama, seseorang itu boleh bangun pada waktu malam 4-6 kali, maupun nenek moyang kami, untuk memastikan tidak ada bahaya. Kedua, selepas itu anda perlu untuk pergi ke tidur seperti biasa. Jika tidak, berikut adalah sebab yang mungkin yang boleh digunakan untuk menampung.

Nocturnal kebangkitan: punca dan penyelesaian

Ia akan menjadi wajar di dalam tandas 1.

Jika sebelum tidur minum banyak air - tidak menghairankan. Tetapi jika anda dan menarik tandas tanpa alasan yang jelas, tubuh boleh terganggu keseimbangan air dan elektrolit. Banyak air dan sedikit garam? Kami akan perlu untuk membuang air yang berlebihan!

Penyelesaian: setengah jam sebelum tidur minum segelas air dengan sedikit garam.

2. Bilik haba

Ini boleh mengganggu tidur normal. suhu udara, memakai atau kurang daripadanya, bahan lembaran selimut dan - semua tuduhan.

Penyelesaian: suhu yang sesuai - 18-21 darjah. Anda boleh mengambil mandi panas sebelum tidur tidur pada kulit sejuk sedikit dan otak menerima arahan untuk "tidur."

3. Anda mempunyai kemurungan

Walaupun kemurungan yang ringan boleh mengganggu tidur. fikiran negatif, kebimbangan, kekurangan tenaga - semua ini biasanya tidak tidur.

Penyelesaian: Ia adalah penting untuk membincangkan gejala-gejala ini dengan doktor anda. Mereka juga boleh menjadi petunjuk sejenis gangguan hormon.

4. Anda sangat gemar rangkaian sosial

Jika anda berada di katil untuk flip melalui siaran orang lain, ia juga memberi kesan tidur. Oleh itu anda mengganggu badan untuk menghasilkan melatonin.

Penyelesaian: Mengurangkan cahaya di dalam bilik dan tidak termasuk alat selama satu jam sebelum tidur. Juga, menjauhkan mereka dari wajah anda.

5. Anda mendapat lebih tua

jam biologi mula "lari" selepas kira-kira 40 tahun. Ramai orang sudah mula tidur kurang. Pada 60, anda boleh mendapatkan sehingga 2 jam lebih awal daripada tahun 30.

Penyelesaian: untuk menyesuaikan diri dengan jadual tidur yang baru. Cuba untuk pergi ke tidur awal, kerana sering kita hanya tidak perasan keletihan mengantuk, duduk-an, dan kemudian masih tidak boleh tidur.

6. Adakah anda minum alkohol sebelum tidur

Ia mempunyai kesan sedatif, jadi anda tidur dengan cepat, tetapi dalam fasa tidur nyenyak tidak boleh sampai ke sana - dan anda bangun.

Penyelesaian: cuba untuk menamatkan dengan alkohol beberapa jam sebelum tidur untuk masa badan untuk mencerna ia.

7. Masalah pernafasan

Jika anda mempunyai hidung tersumbat (alergi atau SARS), anda tidak akan tidur lena pada waktu malam. Tetapi terdapat faktor-faktor lain yang mengganggu sentiasa: polip hidung, tonsillitis, terlalu banyak lidah. Satu kajian kecil menunjukkan kira-kira 90% daripada orang yang bangun pada waktu malam, ia mengalami masalah pernafasan. Penyelesaian: cuba untuk tidur di sebelah anda, tidak di belakang anda.

8. apnea

kelewatan pendek pernafasan semasa tidur mengganggu tidur, bukan sahaja orang-orang dengan berat badan yang berlebihan, tetapi juga wanita yang biasa, terutamanya semasa menopaus. Apnea memberi kesan kepada kira-kira 17% daripada wanita, tetapi lebih daripada 85% daripada mereka tidak menerima diagnosis ini.

Penyelesaian: Hubungi doktor anda, pergi ujian tidur akan diberikan rawatan.

9. Masalah shchitovidkoj

penyakit tiroid boleh menyebabkan kemalangan dan tidur hormon gangguan.

Penyelesaian: Lawati endocrinologist dan mengetahui apa yang salah dan bagaimana untuk merawatnya.

10. Stress

Tekanan kuat boleh mengganggu tidur, kerana apa yang berlaku dengan lif insomnia waktu malam.

Penyelesaian: Stress boleh diperangi dengan bantuan teknik bersantai dan pelbagai jenis psikoterapi.